Wilma Hoebee

TERUG NAAR DE ESSENTIE

De essentie van Wilma’s werk is de natuur, de plek van mens en dier in de natuurlijke orde. Zij weet als geen ander haar vogels en andere dieren hun eigen persoonlijke uitstraling te geven.

Rust, kracht en waakzaamheid vinden hun balans in haar beelden. De natuur heeft voor ieder schepsel haar eigen logische ontwerp, wat tot uitdrukking komt in haar gebeeldhouwde vormen. Voor Wilma is dit de kern van waaruit zij werkt.

ACHTERGROND VAN WILMA HOEBEE

Wilma is haar hele leven al bezig met gebeeldhouwde vormen: van een kleiend kind is zij uitgegroeid tot een professionele beeldhouwer.
Hierin gesteund door Karel Gomes, die haar hielp de ambachtelijke traditie met alle bijbehorende facetten te doorgronden.

DE WERKWIJZE VAN WILMA HOEBEE

Wilma maakt haar beelden in was of klei. De mallenmaker en de gieter zorgen ervoor dat het beeld in brons verschijnt. Zij zorgt zelf voor de afwerking en kleuren middels haar eigen patins; dit geeft haar beelden levendigheid en een extra dimensie. Wilma vormt met zes kunstenaars een collectief en heeft haar atelier op een zorgboederij.

Daar ze allen op verschillende vlakken werken, blijft het boeiend en leren ze veel van elkaar. Wilma geeft hier ook workshops, gebaseerd op ambachtelijke tradities.

Men kan werken in was of klei, met model. Ook wordt er op de boerderij in de stallen gewerkt met een dier als model.

PORTFOLIO VAN WILMA HOEBEE

Wilma treedt naar buiten door middel van exposities, relatiegeschenken en opdrachten waaronder ook grafmonumenten. Zo heeft zij b.v. opdrachten gedaan voor “Stichting Brooke Hospital for Animals”, waarbij zij samenwerkte met Rob de Nijs, Belinda Meuldijk, Rob Scholte, Pauline Bakker en Henny Adank.

Ook heeft Rijkswaterstaat haar weidevogels gebruikt voor de omslag van een (wereldwijd gepubliceerd) boek van Dr. H. van Bohemen\ TU Delft. Daarnaast heeft zij grote beelden gemaakt voor bedrijven, zoals “van Til Designcentrum”, “De Nederlandse Wolindustrie” en “Intergas BV”.